04.03.2024

Як зробити житло більш затишним за допомогою зонування, не вдаючись до капітального ремонту?

Як зробити житло більш затишним за допомогою зонування, не вдаючись до капітального ремонту?

Ваш будинок – ваш маленький світ, і він має бути таким затишним, щоб душа в ньому відпочивала. І знаєте, необов'язково ламати стіни або витрачати купу грошей на ремонт, щоб відчути себе у своїх стінах по-справжньому добре. Дизайнери торочать про один простий трюк - зонування - так, це не тільки для величезних особняків, але і для затишних квартирок. Розділимо простір, виділимо кожному куточку свою роль і створимо атмосферу, в якій і вам, і гостям буде приємно. Так-так, просто розділимо простір так, щоб кожен куточок радував око та душу. Про жодні космічні витрати та мови бути не може. Давайте разом поринемо у цю тему і зробимо наші будинки ще затишніше. Деталі? Читайте у статті далі, не пошкодуєте!


Основи зонування простору: від мобільних перегородок до стаціонарних рішень

Попри те, що в класичному розумінні зонування використовується для розміщення необхідних акцентів та відділення функціональних зон у приміщенні, головним його завданням є оригінальність, ергономічність (тобто зручність для вас з урахуванням вашого способу життя) та адаптивність під саме ваші уподобання. Для початку домовимося, що існує оборотне зонування за допомогою мобільних перегородок, ширм або інших меблів, які легко зрушити з місця. І незворотне зонування, в якому використовуються подіуми, стаціонарні перегородки, двері-купе.

Розгляньмо найпоширеніші способи зонування кімнат:

  1. Перегородки, які розміщують замість глухої та нудної стіни. Такі конструкції можуть бути виконані з будь-якого матеріалу, який найбільше вдало впишеться в інтер'єр. Зокрема, це може бути дерево, піноблоки або склоблоки, якщо перегородка має бути прозорою, або гіпсокартону, якщо потрібно помістити в неї комунікації та проводку.
  2. Декоративні конструкції, які можуть бути фальш-стіною з вбудованим каміном або навіть невеликим акваріумом, або світлодіодним підсвічуванням зі скляними або дерев'яними полицями.
  3. Розсувні двері. Такий варіант зонування чудово оптимізує простір, оскільки важкі двері виглядають набагато гірше, ніж легкі розсувні конструкції.
  4. Арки, які витончено виглядають та чудово розмежовують простір. Давно перевірено, що арка стане родзинкою будь-якого будинку чи квартири. При цьому вони чудово впишуться в будь-який вибраний стиль.
  5. Подіум досить рідкісний, але ефективний спосіб поділу зон. Наприклад, на невеликому подіумі можна встановити ліжко або навіть створити невеликий зимовий сад
  6. Навіть меблі можна використовувати для зонування. Ви здивуєтеся, що незвичайний диван, етажерка, велика дерев'яна шафа або барна стійка можуть стати відмінними роздільниками простору на функціональні зони.

Колір та світло: секрети ефективного зонування простору

Ви здивуєтеся, але навіть простий колір може стати чудовим інструментом для зонування простору. Зокрема, якщо використовувати різні за кольором шпалери, коли чітко видно контраст і поділ відразу впадає у вічі, дозволяє чітко позначити межу зон. Адже для будь-якої людини важливе колірне сприйняття. І різкий контраст дозволяє зробити очевидний кордон між зонами. Але тут важливо знати міру та не використовувати багато агресивних кольорів типу червоного чи чорного, які можуть негативно діяти на психіку людини.

Ще одним дієвим та улюбленим у всіх дизайнерів способом зонування приміщень є світло. Як не крути, але рівне монотонне освітлення робить кімнату тьмяною та нудною. Тому можна розділити кімнату на світліші та темніші ділянки. У такому разі саме світло зможе підкреслити та виділити певні зони. Так можна підсвітити зону, де розташовані предмети, якими ви зазвичай милуєтесь: гарний стелаж, мозаїчне панно чи картини на стіні.

Хоча при виборі світла потрібно мати на увазі, що є різні відтінки світла: білий, блакитний, нейтральний, жовтуватий. І кожен із них підходить для конкретної зони. Зокрема, приглушене жовте світло не бажане для роботи, а блакитне для їдальні. Також варто враховувати, що блакитне свічення робить яскравими відтінки синього в інтер'єрі, а при жовтому світлі збільшується яскравість червоних та коричневих тонів.

Практичне застосування зонування: від спальні до дитячої кімнати

Вивчивши різні прийоми зонування, настав час приступати безпосередньо до оформлення різних кімнат. А для того, щоб зрозуміти який з них вам найкраще підходить, розглянемо їх ефективність на прикладах. Для початку візьмемо досить поширений випадок – зонування спальні та вітальні у квартирах із вільним плануванням або так званих open space.

Насамперед при зонуванні цієї кімнати врахуйте кілька деталей. По-перше, спальна зона повинна бути в найдальшому кутку кімнати, щоб переміщення нею було мінімальним. По-друге, бажано, щоб вікно залишилося в частині спальні, у вітальні можна обійтися штучним освітленням. По-третє, спробуйте використовувати дзеркальні та глянсові поверхні, які розширюють простір. Також, щоб візуально збільшити приміщення, дизайнери радять використовувати мінімальну кількість меблів та аксесуарів. По-четверте, чудовою перегородкою між зоною спальні та вітальнею можуть стати високі шафи. Насправді це найпоширеніший варіант зонування, коли шафа не лише прикриває ліжко, а й розв'язує проблему зберігання речей. Також тут красиво виглядатиме арка, яка добре впишеться у класичний дизайн інтер'єру.

При зонуванні спальні та кабінету можна використовувати розсувні двері – найвідоміший і найпростіший варіант. Або між зонами просто встановіть будь-яку декоративну конструкцію та вбудуйте в неї акваріум чи підсвічування.

При зонуванні дитячої та ігрової кімнати необхідно передбачити правильне оформлення для повноцінного розвитку маленьких членів сім'ї. Але тут важливий не лише естетичний момент, а й безпека. Тому в цій кімнаті можна використовувати високі стелажі, на які можна поставити частину книжок та іграшок. Однак вони мають бути досить стійкими та надійними. Якщо ви не хочете захаращувати дитячу масивними шафами, для зонування підійдуть і тканинні ширми із зображенням улюблених героїв дитини.

 

Зонування кухні: створення функціональних зон у серці будинку

Незалежно від того вирішили чи ні ви зонувати якусь із кімнат, на кухні так чи інакше вам доведеться розділити зони. Не дарма у всьому світі це місце є одним із найпопулярніших місць для зонування. Тим більше необхідно поділ на зони для сучасних будинків з плануванням open space, що поєднують кухню з вітальнею.

У такому разі необхідно створити кілька зон: робочу, де готується їжа, місце, де буде їдальня та барна зона або територія для відпочинку. При цьому, як кажуть досвідчені дизайнери, не має значення розмір вашої кухні-вітальні. За бажанням у будь-якому приміщенні можна зробити кілька зон.

Наприклад, можна поділити приміщення на 4 зони:

• Зона з обіднім столом зі стільцями. Він може бути як у центрі кімнати, і в одному з кутів;

• Зона з диваном та журнальним столиком або кріслом;

• Зони з шафами, книжковими полицями чи стелажами для дрібниць.

При цьому позначити межі кухні та вітальні можна за допомогою різного покриття для підлоги. Або можна просто покласти плитку на кухні та паркет у вітальні. Навіть стеля можна використовувати для цілей зонування, розмежувавши різними кольорами або відтінками різні зони, або зробивши дворівневу стелю з гіпсокартону. Причому це найпростіший метод ідеальний саме для маленьких кухонь. Також у великих кухнях як поділ між зонами можна використовувати острівну стільницю, на якій знайдеться місце для оброблення продуктів, варильної панелі, мийки та духової шафи.

Але найбільш улюблений дизайнерами варіант для зонування кухні та вітальні – це барна стійка. Саме вона надає простору певної легкості і є невід'ємною частиною кухонного інтер'єру в багатьох країнах. При цьому з одного боку барної стійки можна розташувати робочу область з плитою та холодильником, а з іншого – зону відпочинку зі стільцями або диваном. Такий поділ виглядатиме дуже ефектно.

23

0

182

Поділитися:

142

Рекомендуємо також

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль

26.04.2024

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль

Лінолеум: вибір та характеристики підлогових покриттів для будинку

23.04.2024

Лінолеум: вибір та характеристики підлогових покриттів для будинку

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір

19.04.2024

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір