28.02.2024

Як заощаджувати на рахунках за електрику, не відмовляючись від комфорту?

Як заощаджувати на рахунках за електрику, не відмовляючись від комфорту?

Відомо, що з енергії, що споживається в побуті, 70% йде на опалення приміщень, інші 30% витрачаються на побутову техніку і освітлення. Тому, підвищуючи енергоефективність побутових приладів, кожен із нас може почати раціонально використовувати енергію або просто економити на рахунках за електрику. Причому, як свідчить практика європейських країн, це зовсім не означає відмову від комфорту. Та ви й самі можете переконатись у цьому.

Рух класу А

У сучасному будинку список електричних приладів дуже великий. Вони є у всіх куточках житла – від кухні до санвузла чи спальні. І практично всі вони працюють від електрики та мають свій клас енергоефективності. Тому, знаючи обсяг енергоресурсів, що поглинаються технікою, можна в рази скоротити рахунки за оплату електроенергії, віддаючи перевагу економічним моделям ще на етапі їх купівлі.

Нещодавно класи енергетичної ефективності позначаються символами від A до G на кольоровому фоні (від зеленого до червоного). Чим ближче до початку алфавіту, тим ефективніше у приладу енергоспоживання. Такі позначення класу енергоефективності ставляться на холодильники, посудомийки, пральні та сушильні машини, духові шафи, витяжки, телевізори, кондиціонери, пилососи, водонагрівачі та навіть деякі з лампочок (зі світністю від 6500 люмен і потужністю понад 4 Вт). При цьому клас енергоспоживання ставиться на відповідному фоні кольору.

Тому перед покупкою будь-якого побутового електроприладу переконайтеся в тому, що він належить до економічного класу енергоспоживання, зокрема, до класу A. Це вказано на спеціальній етикетці, уніфікованій на європейському рівні, поряд із прогнозованим річним обсягом споживання електроенергії, вираженим у кВт-год.

З березня 2021 року введено нову етикетку з енергетичним маркуванням, засновану на кольоровій шкалі. Так легко можна визначити, які прилади споживають найбільше енергії (клас G – червоний колір), а які є найбільш енергоекономічними (темно-зелений колір). Завдяки різним кольорам читання етикетки спрощується, а класифікація електропобутової техніки стає суворішою.

Тому при покупці побутової електротехніки обов'язково звертайте увагу на колір етикетки, а значить і енергоспоживання приладів, адже використання сучасної техніки дозволить заощаджувати до 40% електроенергії.

 

Домашні помічники

Для розуміння, як і де можна підвищити енергоефективність, розглянемо види техніки, які є в кожному будинку. І почнемо з холодильників, адже саме їм відведено одну з найважливіших ролей – зберігання харчових продуктів. Тому така важлива їхня безперервна робота, а отже саме їхня енерговитратність суттєво впливає на витрати електрики.

Показник енергоефективності холодильників розраховується з урахуванням обсягу камер, мінімально можливої температури всередині них та наявності у пристрої додаткових опцій. Однак найчастіше холодильник-гігант із класом енергоефективності А споживатиме практично стільки електроенергії, як і його компактний родич.

На другому місці за витратами енергії у побуті найчастіше перебувають пральні машини. Тому при покупці цієї техніки також дуже важливо звертати увагу на її енергоефективність. Для пральних машин клас енергоефективності визначається співвідношенням споживаної за годину потужності до максимальної ваги завантаженої білизни. Раніше на етикетці фігурували дані про клас ефективності прання, але згідно з новими правилами всі пральні машини із завантаженням понад 3 кг білизни повинні мати єдиний можливий клас прання А.

Проте, крім показника енергоефективності, є ще кілька порад, якими кожна може скористатися для економії сімейного бюджету.

  1. Завантажуйте пральну машину повністю, оскільки витрата електроенергії практично не залежить від того, наскільки завантажена машина.
  2. Визначтеся, чи вам потрібно прати при 90°C або досить 70-80°C. Адже економія енергії становитиме при цьому 0,2-0.5 кВт год на кожен процес прання.
  3. Вибирайте програму під час прання не тільки залежно від матеріалу, але й з урахуванням забруднення. Це дозволяє заощаджувати до 30% електроенергії.
  4. Наскільки можна відмовитись від електричних сушок. Зараз, як і раніше, найбільш економним методом сушіння залишається натягнута на вулиці або в приміщенні для сушіння мотузка.

Після холодильника та пральної машинки найбільш поширеним електроприладом є телевізор, який, як і раніше, є центром тяжіння домочадців. Його енергоефективність розраховується у співвідношенні споживаної потужності до площі екрана. У компанії шкали енергетичної ефективності знаходяться дані про наявність на борту пристрою вимикача для знеструмлення приладу, вказуються показники енергоспоживання в режимі очікування. І щоб посиденьки не обходилися надто дорого для сімейного бюджету, так важливо звертати увагу на ці показники.

Хоч те, що при розмові про енергоефективність насамперед згадують про освітлювальні прилади, вони часто не є основними споживачами електрики. Та, попри це, не варто забувати, що використання передової освітлювальної техніки, серед якої енергозберігаючі лампи класу А та освітлювальні системи дозволяє економити до 60% електроенергії.

Крім цього, не потрібно забувати, що багатолампова люстра на стелі забезпечує освітлення всього приміщення, але веде до небажаного утворення тіні під час роботи за письмовим столом. Тому цілеспрямоване освітлення, попри меншу потужність ламп, забезпечить кращу освітленість без небажаної тіні. Ще одним нюансом, що допоможе вам не витрачати додаткову енергію на освітлення приміщень, є колір. Адже чим більше світла відбивають стіни приміщень, тим менше світлової потужності потрібно для освітлення. Наприклад, гладка біла стіна відбиває 80%, спрямованого її у світла. А ось темно-зелена відбиває лише 15%, і ще менше лише 9% – чорна.

"Аракс" підвищить енергоефективність

Як бачите, кожного типу побутових приладів характерна своя специфіка. Але при покупці всіх електричних побутових приладів найкраще орієнтуватись на пристрої класу А та вище. Тоді, звертаючи увагу на показник енергоефективності при виборі домашньої техніки, ви зможете облаштувати свій будинок економічними моделями, скоротивши таким чином витрати на оплату електроенергії в найближчому майбутньому.

А щоб знайти енергоефективні домашні електроприлади та мати великі можливості для вибору, найкраще відвідати спеціалізовані ТЦ у Києві – торгові центри меблів та інтер'єру «Аракс» у столиці. Саме тут в одному місці представлені найкращі магазини світлових виробів від найкращих міжнародних брендів та провідні бренди техніки. Багатий асортимент допоможе вам купити все необхідне в одному місці. Крім того, саме тут можна отримати консультації продавців та виробників усіх магазинів, розміщених у ТЦ. А на сайті Araks.ua онлайн можна знайти масу порад та різних акцій, що додатково допоможе заощадити сімейний бюджет.

23

0

182

Поділитися:

137

Рекомендуємо також

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль

26.04.2024

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль

Лінолеум: вибір та характеристики підлогових покриттів для будинку

23.04.2024

Лінолеум: вибір та характеристики підлогових покриттів для будинку

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір

19.04.2024

Як зручно розмістити гостей, незважаючи на обмежений простір