20.10.2023

Дизайн інтер'єру 2023: Нові тренди, розумні пристрої та ностальгія за минулим!

Дизайн інтер'єру 2023: Нові тренди, розумні пристрої та ностальгія за минулим!

Як вихор часу несе нас уперед, так і мода у світі інтер'єрного дизайну безперервно еволюціонує. Попри те, що зміни у цій сфері не такі стрімкі, як у світі моди чи косметики, щороку вона приносить свіжі ідеї, переосмислюючи та вдосконалюючи старі тенденції. Ці зміни та нові тенденції відображають дух часу, події та наші переживання. В наш час дизайн інтер'єру прагне гармонії з природою та до самої себе, поєднуючи в собі природність та функціональність. Нові концепції в інтер'єрі також приносять із собою хвилювання та ностальгію за минулими часами, створюючи атмосферу затишку та спокою.

Популярні стилі

Думаємо, кожен пам'ятає, наскільки популярним був мінімалізм у минулі роки? Та останнім часом він почав трансформуватися: замість порожнечі та холодних відтінків, у ньому все частіше можна побачити теплі кольори, акцентні плями, декоративні аксесуари та дрібнички. І це стосується як класичного мінімалізму, а й скандинавського стилю.

На думку міжнародних експертів, подібні зміни у стилі пов'язані, по-перше, з тим, що традиційний мінімалізм не дає великого припливу позитивних емоцій. Але саме їх так не вистачає у сучасному світі. По-друге, візуальна однотипність таких інтер'єрів часто не відображає характеру та потреби господарів. У результаті – люди почали втомлюватися від суто мінімалістичного підходу. Тому зараз до сталевого стрижня мінімалізму почали акуратно додавати деталі, що приносять в будинок затишок та гармонію. Для цього в «м'яку» колірну гаму додають тактильно приємні фактури та плавні форми, що округляють, як в меблі, так і в архітектуру приміщення.

Втім, зміни торкнулися не лише мінімалізму, а й еклектики. Так, якщо раніше цей стиль був зухвалим і кричущим, тепер він став більш стриманим та спокійним. Що цілком зрозуміло, просто всі ми втомилися від стресу та викликів сьогодення. Можливо, саме тому цього року почав зароджуватися так званий тренд еклектики – «повернення в дитинство». Його риси прості та приємні: ніжні та повітряні кольори сусідять з округлими, м'якими та пухнастими формами. А щоб інтер'єр був цікавим, додається асиметрія, властива дитячим малюнкам і мріям. Якщо говорити коротко, то цього року у тренді якась дитяча наївність. Інтер'єр, натхненний мріями, фантазіями, емоціями та поєднанням непоєднуваного без агресивних відтінків та гострих форм.

Як вихор часу несе нас уперед, так і мода у світі інтер'єрного дизайну безперервно еволюціонує. Попри те, що зміни у цій сфері не такі стрімкі, як у світі моди чи косметики, щороку вона приносить свіжі ідеї, переосмислюючи та вдосконалюючи старі тенденції. Ці зміни та нові тенденції відображають дух часу, події та наші переживання. В наш час дизайн інтер'єру прагне гармонії з природою і до самої себе, поєднуючи в собі природність та функціональність. Нові концепції в інтер'єрі також приносять із собою хвилювання та ностальгію за минулими часами, створюючи атмосферу затишку та спокою.

Функціональність непохитна

Ностальгічні віяння в дизайні не відбиваються на технологічному оснащенні. «Повернення в дитинство» і mid-century зовсім не означає уникнення прогресу. Саме навпаки: непомітні технічні рішення органічно доповнюють інтер'єрні рішення. Як не крути, зараз у будь-якій квартирі чи будинку неможливо обійтися без інновацій. Їх можна і потрібно поступово впроваджувати у своє житло, адже кожна деталь в інтер'єрі має спрощувати життя господарям. Різні датчики, вимикачі з дистанційним керуванням, таймери, голосові помічники, smart-гаджети – стали просто важливими елементами для будь-якої квартири або приватного будинку. Навіть якщо ви поки що не готові встановити складну систему розумного будинку, почніть з локальних «помічників»: робота-пилососа, штор на дистанційному управлінні, змішувачів, які допомагають економити воду, багатофункціональної техніки.

Якщо говорити про втілення цього тренду на рівні архітектури та планування, то його теж можна знайти в непомітних технічних зонах: домашніх котелень, пральних, гардеробних або комор. Такі детально продумані функціональні приміщення значно спрощують побут, звільняючи час для відпочинку та спілкування.

Прикрасити побут

Цього року новим трендом стали одноколірні інтер'єри, які витісняють шпалери з орнаментами та кольоровими візерунками. Причому одноманітність колірної гами дотримується навіть на стелі та підлоговому покритті. І це не випадково, адже щодня нас оточує безліч яскравих фарб, картинок, що швидко змінюються, контрастних кадрів, тому вдома всім нам хочеться відпочивати від візуальної інформації. Саме тому потрібна максимально спокійна палітра, що складається з відтінків, що перетікають один в одного. Вони створюють ефект єдиного затишного простору, своєрідного «кокона», який дає відчуття безпеки та допомагає розслабитися. Але, якщо вам це дуже нудно, єдиний тон кімнати можна доповнити кольоровими предметами декору і текстилем: шторами, подушками, пледами, покривалами, кошиками та іншими аксесуарами для дому.

Якщо ви зважилися створити монохромний інтер'єр, насамперед визначтеся з кольорами. Цього року всі сходяться на думці, що варто віддати перевагу коричневому, бежевому, дерев'яному, червоному, помаранчевому та всім їхнім варіаціям. Такий вибір кольорів пов'язаний з тим, що це теплі або універсальні кольори, що наповнюють квартиру затишком та спокоєм. Дизайнери такий набір кольорів називають «лавкою зі спеціями» або просто земляними. Адже крім хорошої сполучності, вони створюють відчуття близькості із землею та природою, що благотворно впливає на нервову систему. Адже саме це нам усім зараз конче необхідно.

Разом з тим, універсальні чорний і білий як акценти, швидше за все, не вийдуть з моди ніколи. Адже вони добре поєднуються абсолютно з будь-якими кольорами та підходять для всіх популярних стилів інтер'єру. Хоча, при створенні монохромного інтер'єру, все ж таки радимо звернути увагу на синій колір. Подивіться, як він добре поєднується з теплими кольорами, створюючи яскраві плями та виділяючи потрібні зони. Щобільше, як кажуть психологи, контрастуючи із земляними кольорами, саме синій дозволяє сконцентруватися та упорядкувати думки. Тому, найчастіше фахівці радять синій використовувати в робочій зоні або в кабінеті, де потрібне усамітнення та зосередженість. А ось світліші відтінки синього можуть, навпаки, надихнути та окрилити, наповнюючи кімнату «повітрям». Це особливо важливо, якщо земляний колір інтер'єру починає тиснути на вас.

Мистецтво дотиків

Ще одним трендом цього року став той факт, що візуальна краса поступово поступається тактильним місцем. Тому в інтер'єрному дизайні все частіше використовується натуральне дерево, рельєфне скло, кашемір і рогожка, шкіра, пористі камінь і бетон.

Все це може компенсувати нестачу приємних тактильних відчуттів. Таке своєрідне рельєфне оточення може заспокоїти нерви, не даючи накопичуватися стресу, адже ми створюємо інтер'єр насамперед для себе та близьких.

Тому в проєктах дизайнерів чітко простежується загальний лейтмотив - відхід від ідеально рівних ліній і гладких поверхонь до природних недосконалостей. Вміння бачити красу в її первозданному природному вигляді призводить до використання натуральних матеріалів: необробленого або незабарвленого дерева, невідполірованого каменю, мармуру з природними сколами, глини, грубуватої бавовни. Також у хід йдуть предмети неідеальної геометричної форми, наприклад, кола чи овали з нерівностями та нерівними кутами. Іншими словами – зараз у тренді будь-яка органіка та вироби ручної роботи.

Змінюємося разом

Як бачите, життя не стоїть на місці, вносячи зміни у всі сфери нашого життя, в тому числі та в дизайн приміщень. При цьому, як і раніше, існує маса простих порад оновлення будинку або квартири, щоб зробити ваш будинок приємним і комфортним насамперед для вас і ваших близьких. Для цього зовсім не обов'язково витрачати багато часу та коштів. Наприклад, про всі премудрості та останні тенденції можна дізнатися у спеціалізованих ТЦ у Києві – торгових центрах меблів та інтер'єру «Аракс». Адже саме тут можна знайти не лише багатий асортимент товарів для створення будь-яких інтер'єрів, а й отримати консультації продавців усіх магазинів, розміщених у ТЦ. А на сайті Araks.ua онлайн можна знайти безліч порад та різних ідей від іменитих дизайнерів для створення справді незабутньої атмосфери у вашому будинку.

23

0

184

Поділитися:

1164

Рекомендуємо також

Як вибрати ідеальне ліжко: Повний посібник

03.05.2024

Як вибрати ідеальне ліжко: Повний посібник

Великодній графік роботи ТЦ «Аракс»

29.04.2024

Великодній графік роботи ТЦ «Аракс»

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль

26.04.2024

Оновлення спальні 2024: Простота та стиль